3. Strategie
De dynamiek tussen ouder en kind, meer bepaald hun invloed op elkaars koopgedrag, was de basis van ALDI's strategie2.Ouders zijn vaak bereid hun kinderen te plezieren zolang het financieel voordelig en verantwoord is. Terwijl een kind dat iets wil, een kind met een missie is.
Deze inzichten brachten ALDI ertoe om een speelse 'direct reward'-spaaractie te organiseren die zowel aantrekkelijk is voor ouders als kinderen. Bij dit type spaaractie worden beloningen geleidelijk verzameld door herhaalde kleine aankopen. Concreet biedt de campagne aan klanten de mogelijkheid om bij elke aankoop van minimaal € 15 een uniek verzamelobject te ontvangen. Dat is laagdrempelig genoeg om de doelgroep aan te spreken.
Door het verzamelobject deel te laten uitmaken van een collectie, wordt er ingespeeld op competitiedrang en het verlangen om een volledige set te verzamelen. De actie werd gelanceerd bij de start van het schooljaar, een periode met hogere uitgaven voor gezinnen.
ALDI ging op zoek naar het ideale verzamelobject met groot attributiepotentieel. Het moest vooral kinderen aanspreken, maar ook herkenbaar zijn voor ouders. Er werd gekozen voor de emoji-licentie vanwege hun universele uitbeeldingskracht en herkenbaarheid. De emoji-iconen zijn bekend van digitale platformen zoals tablets en smartphones, en sluiten aan bij de figuratieve leefwereld van kinderen. De figuurtjes zijn niet enkel leuk om te verzamelen, maar ook om mee te spelen. Dankzij het zuignapsysteem kunnen ze op verschillende ondergronden worden vastgezet, wat de betrokkenheid van kinderen bij de campagne versterkt.
Elk jaar werd een collectie van 24 emoji-figuurtjes gelanceerd onder een nieuw thema. In 2019 waren dit de klassieke iconen, in 2021 werden de klassiekers uitgebreid, in 2022 werd het thema 'muziek' geïntroduceerd, en in 2023 stond het activerende thema 'sport' centraal. Samen met extra's zoals een verzamelalbum en bordspelen verhoogde ALDI de inzet van de gezinnen en de winkelfrequentie in die periode.
De mediastrategie was opgezet om zowel ouders als kinderen te bereiken. Ieder jaar werd een extra medialaag toegevoegd aan de campagne in functie van het thema en de bevindingen van het voorgaande jaar. Op die manier werden sociale media, community en gaming geleidelijk geïntegreerd. Er werd gekozen voor een combinatie van traditionele, digitale en owned media, aangevuld met in-store communicatie.
2. 'Children's influences on in-store purchases' by Ebster C, Wagner U & Neumueller D, Journal of Retailing and Consumer Services, 2009, vol 16, no 2, p 145-154.
|