De trends volgens de Effie stakeholders


We vroegen ons panel van Effie stakeholders naar wat hun het meest is opgevallen in het palmares en tijdens het beoordelen van de cases. Benieuwd of hun trends dit jaar een vervolg krijgen!

Ik zag drie trends: duurzaamheid, maatschappelijke purpose en een heel doordachte strategie. Met duurzaamheid refereer ik naar merken zoals Special Olympics die een langetermijninvestering doen in hun merk waarbij ze op zoek gaan naar hoe ze relevant en onderscheidend kunnen zijn en dat dan op een duurzame manier uitvoeren. Die trend van purpose was altijd iets van non-profitorganisaties, maar sinds een tijdje zie ik ook veel meer commerciële merken die daar het verschil maken. Tot slot zag ik veel focus op sterke strategische inzichten die vervolgens werden vertaald in alle elementen van de executie. De beste cases kwamen van de merken die dat deden op een creatieve en duurzame manier.
Ils Neuts, VP Brand, Communication & Reputation Telenet

De trends volgens de Effie stakeholders

Dé trend is voor mij de balans tussen korte- en langetermijndenken. Een aantal merken is er op korte tijd in geslaagd om beide te combineren op een consistente manier. Ze blijven trouw aan hun purpose en langetermijnstrategie, maar ze verdelen die onder in een aantal kortetermijnacties. Daarnaast viel het me op dat heel wat merken zijn blijven investeren tijdens covid. Ook als het moeilijk gaat, blijven ze aanwezig voor hun consumenten en klanten. Dat duidt op het belang van veerkracht, van snel te schakelen én uiteraard van sterke merken.
Lies Eeckman, Managing Director Polestar Belgium & Luxemburg
Er is een duidelijke terugkeer naar meaningful merken. Merken stellen zich de vraag welke rol hun merk kan bieden in deze maatschappij en consumenten verwachten dit ook. Ze houden van merken die zin geven aan hun leven en zich verantwoord gedragen. Het zijn de merken die durven en die sterk ingezet hebben op dat meaningful aspect die bekroond zijn.Polestar en Special Olympics waren de exponenten daarvan. Ze vielen ook op omdat ze op een vernieuwende manier hebben gecommuniceerd.
Aude Mayence, VP Marketing & Digital Delhaize
De trends op de voorbije editie wil ik samenvatten met de volgende drie kernwoorden: durf, duurzaamheid en doelgroepen. Durf is het lef om gevestigde merken voorbij te steken door innovatie te integreren in je producten, dienstverlening en communicatie. Het is prachtig om te zien hoe merken in deze nieuwe covidwereld communicatie inzetten om nieuwe groeikansen aan te grijpen. Duurzaamheid refereert naar hoe steeds meer adverteerders producten en diensten verkopen die ons helpen een groenere levensstijl te leiden. Minder wegwerp, winstbejag en kwantiteit en meer circulariteit, menselijkheid en kwaliteit. Ik ben ook heel blij met de vernieuwde aandacht van de markt om de relatie met brede doelgroepen te versterken door sterke media als radio en tv te betrekken in de communicatiemix.
Saskia Schatteman, CEO VAR
Er was een duidelijke toename in het aantal ingediende cases. Een Effie betekent iets voor een marketeer of bureau, of ze nu winnen of niet. Verder viel me op dat de covidcategorie bureaus en adverteerders extra heeft aangezet heeft om een case in te dienen. Het maakt niet uit hoe groot of klein de campagne is, hoe lang of kort, als er maar een aanwijsbaar recept is met betrekking tot effectieve en bewezen invloed van het ambachtelijk marketingproces waarbij communicatie een wezenlijke invloed heeft op de resultaten van de business.
Bénédicte Lobelle, CMO Nationale Loterij
Een van de trends was de wil van de kandidaten om het effect van hun investeringen met en zonder covid aan te tonen. Ik heb ook een meer diverse media-aanpak gezien. Dat is misschien logisch, gezien vele adverteerders zich moesten heruitvinden. Toch was ik onder de indruk van die mediaplannen en de media touchpoints die extreem creatief waren. Ik vond dat het niveau van het medialuik vaak hoger lag dan dat van de pure creatieve uitingen.
Aurélie Denayer, Director Branding & Communication Proximus

 

[ Retour ]