Special Mention of Excellence in Strategic Shift: Quick


De Special Mention of Excellence in Strategic Shift ging naar Quick en Happiness voor de case 'Het onbreekbare belgische merk. Tegen alle verwachtingen in'. Een campagne met vaderlandsliefde voor de Belgische merken.

In 2016, toen Quick weer voor 100% in Belgische handen kwam, werd een duidelijke keuze gemaakt om het merk te positioneren tegenover de internationale grootmachten McDonalds en Burger King. Het doel was een lokaal love brand te bouwen door de focus van Quick te verschuiven van 'smaak' naar 'Belgische smaak'. En Quick radicaal te positioneren als "hét Belgische fastfood hamburgerrestaurant dat het beste weet wat Belgen graag eten". Het merk deed dit door de voorbije zeven jaar haar Belgische roots en positionering duidelijk in de verf te zetten via allerlei campagnes. De jury bekroonde die inspanningen met een Gold Effie.

Special Mention of Excellence in Strategic Shift: Het onbreekbare belgische merk. Tegen alle verwachtingen in

De ACC-jury deed daar nog een schepje bovenop door Het onbreekbare belgische merk. Tegen alle verwachtingen in deze Special Mention toe te kennen. Dimitri De Lauw, Chief Strategy Officer bij Accenture Interactive, vat het kort samen: "Deze case is een voorbeeld van slimmigheid, eenvoud en vastberadenheid." Hij vervolgt: "Het is lovenswaardig dat Quick en Happiness al die jaren zeer consequent zijn geweest in hun verschillende marketingactiviteiten. De Belgische kaart werd niet alleen getrokken in hun communicatie, maar ook op productniveau."

Verder is deze case voor Dimitri De Lauw een mooi voorbeeld voor marketeers en communicatiemanagers om te blijven geloven en volharden in juist gemaakte keuzes."Een merk moet niet om de twee jaar het geweer van schouder veranderen", aldus De Lauw. "Een retailer/fast mover moet niet alleen inzetten op promo, maar juist de balans houden tussen merk en sales. De case is zowel in de lengte als de diepte een executie van de inzichten van Les Binet en Peter Field die de laatste jaren gemeengoed geworden zijn maar die we toch te weinig echt in de praktijk zien. 'The long and the short of it' zit vervlochten in de aanpak van Quick."

"Bovendien was het", zo zegt De Lauw, "een strategie met een zeker risico, want de belgitude leeft toch vooral alleen wanneer de Rode Duivels aan zet zijn. Belgisch of lokaal was zeker in het begin van hun strategie nog niet zo trendy als het nu is bij de merken. Op dat vlak was Quick een van de eerste. Uiteindelijk heeft deze shift geleid tot verbluffende (gouden) resultaten waar wij Belgische marketeers trots op kunnen zijn. Proficiat Quick! Proficiat Happiness!"

BEKIJK HIER DE EFFIE-CASE VAN
Quick & Happiness Brussels

[ Alle Canal berichten ]