Sluiten

Bekijk deze Effie-case

Sommige onderdelen van onze site zijn afgeschermd. Gelieve uw gegevens éénmalig in te vullen voor ongelimiteerde toegang tot ons archief met Effie-cases van meer dan 25 jaar.

Aanspreking  
Voornaam *
Naam *
Bedrijf *
E-mailadres *
 
  * Verplicht in te vullen


Nostalgie - Een onbedwingbare zin om te zingen

Nostalgie

Gold Effie
Nostalgie - Silver & Copper

Nostalgie - Een onbedwingbare zin om te zingen

Nostalgie

Gold Effie
Nostalgie - Silver & Copper

1. MARKTSITUATIE

December 2013, de markt van de Franstalige radio groeit, ondanks een duidelijke terugval in het eerste semester. Deze markt is opgebouwd rond 3 grote groepen: RTBF, RTL en NRJ/Nostalgie. Elke groep heeft een zender met muziek voor volwassenen: Classic21, Radio Contact en Nostalgie. Die laatste doet het goed, met een constante evolutie van zijn marktaandeel, maar het blijft de zender met het oudste publiek: 37,2% van de luisteraars zijn 55-plussers. Voor de derde keer overtreft Classic21 Nostalgie in de leeftijdsgroep van 35-45-jarigen. Het is absoluut noodzakelijk om luisteraars aan te trekken in deze leeftijdsgroep om een vergrijzing van de zender, samen met haar luisteraars, tegen te gaan.

Naar boven
Naar boven

2. DOELSTELLINGEN

COMMERCIËLE DOELSTELLINGEN

 • Het marktaandeel verder uitbreiden door nieuwe luisteraars aan te trekken,
  met name bij de belangrijkste concurrent, Classic21

 • Een jonger publiek aanboren en de vergrijzing van de zender een halt toeroepen:
  de leeftijdsgroep van 35-45 bereiken

 • De luisteraars aan zich binden

Communicatiedoelstellingen

 • De perceptie veranderen: een zender worden waarnaar je luistert, maar waarbij je je ook betrokken voelt (en waarvoor je bewust kiest)

 • Generatieoverschrijdende identificatie stimuleren: een populaire zender zijn, in de juiste zin van het woord, een zender waarvan je houdt en die je op een universele manier raakt, ongeacht de leeftijd

 • Vooroordelen en drempels om naar Nostalgie te luisteren, elimineren door aan te tonen dat 'Nostalgie geen zender voor senioren is, met altijd dezelfde ietwat oubollige Franse liedjes'

DOELGROEP & CONSUMER INSIGHT

De doelgroep is de leeftijdsgroep van 35-45. Deze campagne is gericht op de 'veertiger van vandaag', die zich nog veel te jong voelt voor Nostalgie. Als hij naar Nostalgie luistert, doet hij dat onbewust (in de auto bijvoorbeeld), maar toch kan hij zich niet bedwingen om mee te zingen en beleeft hij daar veel plezier aan. Hij houdt de ramen van zijn auto gewoon dicht.

Naar boven

3. CREATIEVE STRATEGIE

Een onbedwingbare zin om te zingen (en te luisteren naar Nostalgie)
Door songteksten te gebruiken om universele verhalen te vertellen en het muzikale geheugen van de luisteraars aan te spreken, geeft de campagne een onbedwingbare zin om te zingen.

Een participatieve campagne die het publiek op speelse en aanstekelijke manier aanspreekt
Elke communicatie vertelt een verhaal op basis van flarden van songteksten (in het Frans en het Engels). Het publiek herkent of zoekt, soms al zingend, de gebruikte songs. Zodra een verhaal is opgepikt door de luisteraar, zal minstens een van de fragmenten sporen achterlaten in zijn hoofd.

Een campagne die de muzikale expertise van Nostalgie bevestigt en universeel is
De campagne legitimeert de positie van Nostalgie als de muziekzender bij uitstek door te tonen dat ze dezelfde referenties, dezelfde humor, dezelfde emoties deelt via songs die iedereen graag hoort.

Naar boven

4. MEDIASTRATEGIE

Overal aanwezig zijn, het hele jaar door, onvermoeibaar
Tussen april en december 2014 was Nostalgie alomtegenwoordig, met 32 verschillende verhalen in de geschreven pers, op televisie, in de bioscoop, via face2face, Xchange, online, op de sociale media en on field. Met algemene of net zeer specifieke inhoud, contextueel en superplaatselijk, slaagde Nostalgie erin om over gelijk welk onderwerp te interveniëren in een mum van tijd. De keuze om met een zeer eenvoudig creatief canvas te werken (1 verhaal in 3 stukjes teksten) bood de campagne veel toepassingsmogelijkheden.

Telkens wanneer zich een opportuniteit voordeed, kon Nostalgie:

 • Met een differentiërende inhoud komen, wat bijdraagt tot de vorming van het merk op momenten waarop iedereen communiceert (Kerstmis, Valentijn, Vaderdag en Moederdag, Nationale Feestdag,...)

 • Tussenkomsten rond onderwerpen die je niet associeert met Nostalgie met een duidelijk herkenbare toon of stem (Movember, verkiezingen, Dag van de Rechten van de Mens, borstkanker,...)
Naar boven

5. RESULTATEN

Zonder zijn muziekschema of programma's te veranderen, en met hetzelfde budget als in 2013,
is Nostalgie erin geslaagd om:

 • +1,5% marktaandeel te winnen in 2 CIM-golven
 • Een historisch recordaantal luisteraars van 896.698 te bereiken waaronder 69.745 nieuwe luisteraars
 • Een nieuw publiek aan te boren en een vergrijzing van de zender te vermijden
 • Het grootste bereik te hebben in de leeftijdsgroep van 35-45 (30.583/week), met grote voorsprong op zijn concurrenten Classic21 en Contact
 • Het aantal fans uit te breiden en van Nostalgie meer een eerstekeuzezender te maken
 • Aantrekkelijker te worden bij adverteerders met een luisterduur die is gestegen van 171 tot 181min. bij de 35-45-jarigen

Door de luisteraars te tonen dat ze zich niet konden inhouden om mee te zingen met de liedjes die werden gespeeld op Nostalgie, heeft de radio de luisteraars en de adverteerders ongelooflijk veel zin gegeven om te luisteren naar Nostalgie!

2013 2014
Budget creatie € 69.400 € 69.400
Budget media € 2.273.523 € 2.279.603
Geproduceerd materiaal 2 TV-spots van 25"
1 afbeelding
gedrukte media
3 TV/Bioscoop-spots van 25"
32 verschillende afbeeldingen/verhalen

Voor campagne
CIM 2014-01
Na campagne
CIM 2014-03
Resultaten PDM 12+ 12,4% 13,9%
Resultaten PDM 35-45 11,3% 14,7%
Luistertijd 35-45 171 minuten 181 minuten
Luistertijd 12+ 176 minuten 183 minuten
Heavy Listeners 12+ 46.772 60.155
Heavy Listeners 35-45 7.417 14.773
Resultaten PDM 18-44 9,1% 12,0%
Naar boven

CLIENT
Nostalgie
Kim Beyns (°1976)

Kim Beyns is sinds 2012 Marcom manager van NRJ, Chérie FM en Nostalgie bij Ngroup. Hij is verantwoordelijk voor de communicatie, de promotie en de evenementen van de drie radiozenders. Daarvoor was hij 10 jaar actief als Creative Lab Manager bij IP Radio, reclameregie van RTL en… van Nostalgie. Afgestudeerd aan het IHECS en radioliefhebber sinds zijn jongste jaren heeft Kim zijn collega's en voornamelijk de programmadirecteurs samengebracht rond een collaboratieve communicatiestrategie.

Nostalgie - Kim Beyns

AGENCY
Silver & Copper
Carl Andry (°1974)

Na zijn studies aan het Sint-Lukas Brussel gaat Carl aan de slag als Art Director bij Lintas en bewijst hij zich als copywriter. Hij zet zijn loopbaan voort bij Made by Sams, Saatchi & Saatchi, Air, Ogilvy, Euro RSCG, Lowe, en werkt als freelancer voor Y&R, Anouk & Co, Publicis, Famous, TBWA, VVL BBDO of in het buitenland voor Publicis Montréal en als Responsible Editor van de gastronomische reality-tv-show 'FranceChefChina' in Peking. Tegenwoordig is actief als Creative Director bij Silver & Copper, dat hij samen met Didier Vanden Brande heeft opgericht. Carl schaaft de pertinentie en creativiteit van de communicatie van adverteerders en Nostalgie bij.

Silver & Copper - Carl Andry

AGENCY
Silver & Copper
Didier Vanden Brande (°1972)

Na zijn studies aan La Cambre en CAD gaat Didier aan de slag als Art Director bij Air in 1999. Na meer dan 6 jaar gaat het avontuur verder bij Saatchi & Saatchi en in de creatieve directie van Leo Burnett, afgewisseld met langdurige freelanceopdrachten in het hele land of in het buitenland, gesteld als hij is op zijn vrijheid. In 2014 richt hij samen met Carl Andry Silver & Copper op. Sindsdien wijdt hij zich met hart en ziel aan de toekomst van dit nieuwe agentschap en zijn klanten.

Silver & Copper - Didier Vanden Brande