4. RESULTATEN
In eerste instantie drukten we 20.000 affiches, maar al snel werd duidelijk dat we er veel meer nodig hadden. Tot nu toe hebben 83.915 Antwerpenaren (bijna een op vijf ) de affiche opgehangen en zijn er meer dan 220.000 affiches gedrukt en verdeeld in gans Vlaanderen.
De bekendheid van de campagne is echt indrukwekkend. Het is ongezien in de marketingwereld dat een campagne bekendheid van 99% heeft in Antwerpen. Maar niet enkel in Antwerpen sloeg de campagne aan. We kregen aanvragen uit heel Vlaanderen binnen voor de straatnaamborden. Buiten Antwerpen verkochten we de affiches aan productiekost en Gent vertaalde de campagne zelfs naar de eigen witte straatnaamborden van de stad. Uit onderzoek in de belangrijkste steden blijkt dat de Antwerpse campagne een Vlaams fenomeen is geworden.
Aantonen dat onze campagne effect heeft gehad is niet evident omdat we geen commerciële cijfers hebben. Maar er is een aantal parameters dat de kracht van de campagne aantoont.
18% van de Antwerpenaren heeft de affiche opgehangen, wat aangeeft dat we een tool hebben ontwikkeld waarmee ze hun verontwaardiging kunnen uiten. Een ander belangrijk bewijs is dat telkens een stad of gemeente
geconfronteerd wordt met racistisch of zinloos geweld, overal 'zonder haat straat' affiches opduiken.
Een andere doelstelling was om de heersende apathie tegen te gaan. Uit de cijfers blijkt dat we hierin geslaagd zijn. 100% van de deelnemers zegt dat de affiche een belangrijke boodschap bevat en 89% zegt dat de affiche helpt om de samenleving verdraagzaam te maken. 80% beweert zelfs dat de affiche helpt in de strijd tegen racisme. Uit onderzoek blijkt ook dat de Antwerpenaar veel sympathie heeft voor onze campagne. Zo geeft 80% de affiche een likeabilityscore van 5 of meer. 28% geeft de campagne zelfs een score van 10 op 10.
We wilden ook een positief alternatief bieden voor het extreem rechtse gedachtegoed en zo de stille meerderheid overtuigen om voor een positieve boodschap te kiezen. Uiteraard zijn we niet verantwoordelijk voor het stoppen van de opgang van het Vlaams Belang maar hebben we er wel toe bijgedragen. Dat besef je pas echt als je kijkt naar de verkrampte reactie van het Vlaams Belang. Zo stuurde VB-voorzitter Albrecht Cleymans een negatieve brief naar iedereen die een 'zonder haat straat' affiche had hangen en Filip Dewinter probeerde - tevergeefs - de 'zonder jihad straat' te lanceren.
Het mooie van de campagne is dat we met marketing en communicatie mensen kunnen helpen hun gevoelens te verwerken en een positieve impact kunnen hebben op de verdraagzaamheid binnen onze samenleving. Zo hebben we bijgedragen aan een stad waar mensen respect hebben voor elkaar, waar verschillen mogen bestaan, waar iedereen gelijke kansen heeft, waar mensen samenleven in solidariteit, zonder racisme... zonder haat.
|